Start arrow Jedzenie i picie arrow Kuchnia izraelska 11.11.2019.
jerozolima.pl
Kuchnia izraelska
Redaktor: SA   
Spis treści
Kuchnia izraelska
Strona 2
Religia żydowska wymaga od swoich wyznawców ścisłego przestrzegania reguł kuchni koszernej. Owe reguły pochodzą z interpretacji odpowiednich fragmentów Świętej Księgi Judaizmu, czyli Tory. Przepisy religijne zabraniają jedzenia mięsa razem z produktami mlecznymi. Nie wolno jeść wieprzowiny, krwi, skorupiaków i dziczyzny.

Muzułmanom, natomiast, Koran zabrania spożywać mięso wieprzowe i alkohol.
Imigracja z niemal wszystkich krajów świata, przywiozła do Izraela specjały kuchni swoich poprzednich ojczyzn. Tak więc na dobre w izraelskiej kuchni zadomowiły się wschodnioeuropejskie bliny, barszcz, rosół, doprawiane ostrymi irackimi "kubbehs", jemeńskimi daniami "melawach" i egzotycznymi, marokańskimi sosami.
Szybkie tempo życia sprawiło, że Izraelczycy jadają często swoiste "fast foody". Bliskowschodnia "pita" występuje tu jako sandwicz, napchany "humusem i "taniną", lub typowo żydowskim "falaflem", albo grillowanymi płatami jagnięciny (szałarma).


 
Webmedie.dk Webdesign Joomla CMS Hjemmeside