Start arrow Jedzenie i picie arrow Kuchnia izraelska 20.09.2021.
jerozolima.pl
Kuchnia izraelska
Redaktor: SA   
Spis treści
Kuchnia izraelska
Strona 2

Ulubioną przekąską Izraelczyków są prażone pestki dyni, arbuza, słonecznika zmieszne z migdałami, orzechami laskowymi, pistacjowymi i nerkowcami.

Inną typową przekąską są gotowane kolby kukurydzy. Można je dostać niemal wszędzie. Sprzedawcy z gorącymi kotłami pełnymi kukurydzy stoją na plażach, czy pod szkołami, skąd wybiega wielu głodnych klientów.

Wśród pierwszych osadników, którzy przybyli do Izraela na początku XX wieku, było wielu wegetarian. Wysokie ceny mięsa, a także względy higieniczne, które nie pozwalały go przechowywać w gorącym klimacie przyczyniły się do popularności wegetarianizmu w Izraelu.

 
Webmedie.dk Webdesign Joomla CMS Hjemmeside